25 Kasım 2008 Salı

Pratik Bilgiler

Lekeler

* Çay lekesi: Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir.Ilık su ile çalkalanır.
* Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır.
* Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.
* Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.
* Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.
* Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir.
* Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.
* Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.
* Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.
* Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın.
* Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.
* Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün.
* Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.
* Şarap lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın.

21 Kasım 2008 Cuma

Yumurta Kabuklarından Mozaik


Haşlanmış yumurta kabuklarından faydalanarak, resim çerçeveme basit desenli bir mozaik çalışması yapmıştım. Onu da sizlerle paylaşmak istedim.





18 Kasım 2008 Salı

Elmalı Tarçınlı Kek


Yapılışı çok kolay, yağsız olduğu için çok hafif ama bir o kadar da lezzetli bu keki özellikle elmalı tatlıları sevenlere tavsiye ederim. Yapmak istediğiniz miktara göre kaç yumurta kullanıyorsanız o sayıda kahve fincanıyla un ve şeker lullanıyorsunuz, yani miktarı istediğiniz kadar azaltıp çoğaltabilirsiniz. Aşağıda benim yaptığım miktarlara göre malzemeleri verdim. Ben sıcak ve yanında kaymak dondurmayla servis ettim, biz çok beğendik, sizlerin de yorumlarınızı beklerim.


Malzemeler:


* 4 yumurta
* 4 kahve fincanı un ( ben kepekli un kullandım )
* 4 kahve fincanı toz şeker
* 3 elma
* 2 avuç ceviz
* 1 pk. kabartma tozu
* 1 pk. vanilya
* Tarçın


Yapılışı:


4 yumurtayı çırpıp şekerleri ekledikten sonra çırpmaya devam ediyoruz, sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpıyoruz, homojen bir karışım elde ediyoruz. Eğer isterseniz bu karışıma da tarçın ekleyebilirsiniz benim gibi. Bu arada elmaları soyup, yarım ay şeklinde dilimleyip, hafifçe yağladığımız fırın kabının dibine diziyoruz, üzerine istenilen miktarda tarçın serpip, kırılmış cevizleri ekliyoruz. En üste de kek karışımını döküp, 160 derece fırında pişiriyoruz. Hepinize afiyet olsun...








14 Kasım 2008 Cuma

Baskılı Ekmekliğim



Mdf ekmekliği boyadıktan sonra hazır satılan baskı kalıplarıyla desenledim. Yan yüzeylerin iç kısımlarına yeşille deri dokusu efekti verdim.







Ekmekliğin her yüzü farklı bir desen taşıdığı için tek tek fotoğrafladım.
























9 Kasım 2008 Pazar

Pratik Bilgiler

Sirke

* Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.
* Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.
* Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur.
* Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.
* Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın.
* Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.
* Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.
* Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.
* Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Bu işlem kristalleri parlatacaktır.
* Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız . Tertemiz olacaktır.
* Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır.
* Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.

3 Kasım 2008 Pazartesi

Transfer ve Çatlatma Seramik Tabak



Ham seramik tabağın ortasına resmi transfer yapıp kenarlarını boyayla tamamladım. Üstüne çatlatma uyguladıktan sonra altın rengi boyayla eskittim. Uzun zaman önce yaptığım bir çalışmaydı, ufak tefek yıpranmalar olmuş ama yine de paylaşayım dedim.


2 Kasım 2008 Pazar

Havuçlu Pırasalı Kol Böreği





Malzemeler:


* 2 hazır yufka
* 3 havuç ( rendelenmiş )
* 3-4 pırasa ( ince doğranmış)
* 1 soğan ( ince doğranmış)
* 5-6 dal maynanoz
* 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
* 1 yumurta
* 4-5 yemek kaşığı yoğurt
* zeytinyağı
* tuzot



Yapılışı:


Bir kaç kaşık zeytinyağıyla rendelenmiş havuçları tavaya koyup biraz döndürdükten sonra ince doğranmış soğan ve pırasaları ekledim, yumuşayana kadar çevirerek kavurdum. Biraz ılındıktan sonra ufalanmış peynir ve doğranmış maydanozu ekledim. 2 adet yufkayı ortalarından ikiye böldüm. Yoğurt, yumurta ve bir kaç kaşık z.yağını çırpıp yufkaların bütün yüzüne sürdüm. Hazırladığım içi yarım yufkanın yuvarlak kenarına dizip en alttan başlayarak düz bir rulo oluşturdum (aşağıdaki resimdeki gibi), yuvarlak teflon kabımı yağladıktan sonra ortadan başlayıp yuvarlayarak 4 adet ruloyu yerleştirdim. İçine sürdüğüm harcın kalan kısmını üstüne bolca sürüp çörekotu serptim. Fırında 200 derecede pişirdim. Tavsiye ederim gerçekten çok lezzetli bir börek oldu.