14 Nisan 2010 Çarşamba

Çekirdekler Toprağa

Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. bu sene (2010) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün.

Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( yada arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…

Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir ! Bun
u yapmayın ve yaptırmayın.

Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan yada dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.
En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet...
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…

Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.

Poşete koymadığınız her çekirdek için şim
d
iden teşekkürler!

9 yorum:

Şehnaz dedi ki...

bende sana teşekkür ediyoeum..çok bilgilendirici bir post olmuş...artık her meyvenin çekirdeğini elimden geldiğince toprağa geri vereceğm.....sevgiler..

Sibella dedi ki...

Rica ederim, ben çoukluğumdan beri yapıyorum bunu zaten. Böyle bir kampanya başlatılınca sizlere de duyurmak istedim :)

dolunay82 dedi ki...

bende teşekkür edrim sibella.özellikle büyük şehirlerde yaşayanlarımızın pek önem vermediği bir konu.ben dikkat etmeye çalışırdım.dahada dikkatli olacağım sayende.daha çok kimseye duyurmalı bunu.tekrar teşekkürler duyarlılığın için.

Hayattan Azıcık dedi ki...

Hemen yayınladım canım. Teşekkürler bilgili olduğum bir konuydu ama paylaşmak aklıma gelmemişti sağol tekrar sevgiyle kal...

demeteris dedi ki...

Sibelcim bilgilendirme için teşekkürler. Bundan sonra bu konuda daha dikkatli olucam. Ben de bloğumda yer vericem bu yazıya. Tekrardan teşekkürler.

Adsız dedi ki...

duyarlılığınız için teşekkürler,ben de 2 senedir biriktiriyorum çekirdekleri :) inşaallah bu sene de yapacağım :))

Lavanta Bahçesi dedi ki...

Güzel bir post, teşekkürler :)

asmabahce dedi ki...

ben bunu hep yaparım, babamdan öğrenmiştim:))

Işıl Işıl Günler dedi ki...

ne güzel bir paylaşım:))) istanbulda pek imkanımız olmuyordu ama fethiyeye taşındığımızdan beri biz de her çekirdeği boş bulduğumuz bir toprağa sokuyoruz artık:))))