28 Şubat 2009 Cumartesi

Pratik Bilgiler


Ayakkabı 2

* Rugan ayakkabıların çatlamaması için daima ılık bir yerde saklayın. Temizliği için badem yağı kullanılmalıdır. Ayrıca rugan ayakkabıları, arada sırada su buharına tutmak ve soğan sürerek parlatmak da ayakkabının uzun ömürlü olmasını sağlar. Rugan ayakkabıları temizleme yöntemlerinden biri de, bir parça süngeri alkole batırıp, silmektir.
* Yağışlı havalarda açık renk deri ayakkabılarla sokağa çıkarken tabanlarına bir miktar zeytinyağı sürerseniz su almaz. Dolayısı ile nahoş lekeler ortaya çıkmaz.
* Ayakkabı bağlarının uçları tarazlandığı zaman tırnak cilasıyla onları tekrar düzeltebilirsiniz.
* Çok kullanılmış ayakkabıda oluşmuş çatlakları yok etmek için, çatlaklara hint yağı sürün ve ayakkabıyı kaynar suyun üzerine tutup, derinin buharı tamamen emmesini temin edin. Sonra tekrar onu da yağlı pamukla birkaç defa ovun.
* Bol ayakkabılar, çorapların kaçmasına ve nasırlara sebep olur. Halbuki bunun da çaresi vardır. Ayakkabı derisinin topuk kısmını ara sıra bir mum parcası ile ovun. Göreceksiniz bu dertlerin hepsi kaybolacaktır.
* Ayakkabılarınızı, akşamları ayağınızdan hemen çıkarır çıkarmaz, yani deri daha sıcakken cilalayıp sabaha kadar da öyle bırakırsanız, sabahleyin bir iki defa fırça sürmek suretiyle pırıl pırıl parlatabilirsiniz.
* Ayakkabılarınız kirliyse ve boyayamadıysanız, kuru bir bezle tozunu alın. Sonra üzerine az miktarda krem sürün ve bir güzel ovun. Ayakkabılarınız pırıl pırıl olur.
* Yeni satın aldığınız ayakkabı parmaklarınızı yakıyorsa, uç kısmına akşamdan nemli bir bez koyun ve bütün gece öylece bırakın. Derideki asitli madde kaybolacak ve tekrar giydiğiniz zaman rahat edeceksiniz.
* Bozulmuş olan süet derisinden ayakkabıları tekrar giyilebilir hale getirmek için, önce bir bez parçası ile hafifçe nişadır ruhu ile silin. Arkasından da ince zımpara kağıdı veya lastik fırça ile fırçalayın.
* Yeni ayakkabılar sıkıyorsa içi sirkeli bezle silinir. Bu bez, ayakkabının burun kısmına sokularak bir gece buzdolabında bekletilir.
* Ayakları sıkan ayakkabıları biraz genişletmek için, bir bezi biraz su veya ispirto ile ıslatarak ayakkabıların içine sokun. Bütün bir gece bekletin. Ayakkabının hafif esnediğini göreceksiniz.
* Ayakkabınızın astarı aşınmışsa bunu, bir parça kalın kadifeyi tam topuğa göre keserek ortadan kaldırabilirsiniz.
* Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre açılacaktır.
* Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silin. Kolayca temizlenir.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Cam sil şle deri ayakkabı silmek hoşuma gitti:) sevgiler..

beyaz mendil dedi ki...

Çatlayan ayakkabı ve rugan çizmemin bakımı beni zorluyordu.Bu bilgiler için çok teşekkür ederim.Ayrıca cam sil de çok pratikmiş.Sevgiler

Ayca Karaoglan dedi ki...

Sevgili sibella, başınız saolsun...

Sibella dedi ki...

Çok teşekkür ederim Ayçacım, ben zaten üzülürken bir de böyle bir haber almak daha fazla üzdü beni.
---------------------------------
Bu arada verdiğim bilgiler işinize yarıyorsa ne mutlu bana, çok sevindim..

nrhnmrl dedi ki...

ne güzel ayakkabı ile ilgili bir sürü bilgi sağol sibel
ben bişey göremedim galiba kaçırdım galiba ama başınız sağolsun diyorum .

ÖzLeM dedi ki...

slm canım verdigin bilgiler için teşekkür ederim gerek duyduklarımı denicem sevgiler...